[et_pb_section admin_label=”section” transparent_background=”off” allow_player_pause=”off” inner_shadow=”off” parallax=”on” parallax_method=”off” background_image=”https://vijverparkfestivalleeuwarden.nl/wp-content/uploads/2017/05/FBM-BG.jpg” padding_mobile=”off” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” make_equal=”off” use_custom_gutter=”off”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_team_member admin_label=”The Forebitter Men” name=”The Forebitter Men” image_url=”https://vijverparkfestivalleeuwarden.nl/wp-content/uploads/2017/05/img_2623a.jpg” animation=”fade_in” background_layout=”light” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

The Forebitter Men vormen een groep waarvan het repertoire afwijkt van de doorsnee shanty koren. Daarbij uitgaande van wat ze zelf leuk en boeiend vinden. Zij zingen ongedwongen en met veel passie, voor een groot deel a-capella, deels met begeleiding van Trekharmonica, Bodhran en Tin Whistle.

Bij de oprichting in 2007 hebben wij ons niet de vraag gesteld, of er voornamelijk in Friesland met al een groot aantal shantykoren, wel behoefte zou zijn aan nóg een  shanty koor of groep.

Wij wilden een groep vormen met een repertoire, wat zou afwijken van de doorsnee shantykoren, uitgaande van wat wij zelf leuk en boeiend vinden, daarbij natuurlijk rekening houdend met de mogelijkheden op de “markt”.

The Forebitter Men is een enthousiaste “Groep” en de crew bestaat uit 5 man. Ons repertoire is vrijwel Engelstalig en bestaat uit Shanty’s, Seasongs en (Ierse) Folksongs, anders gezegd, Maritieme Folksongs.

Uitdrukkelijk noemen wij ons een “Groep” omdat onze illustere voorbeelden uit het verleden ook niet de intentie hadden om een “koor” te zijn.

Wij zingen ongedwongen en  met veel passie, voor een groot deel a-capella, deels met een sobere ondersteuning van Trekharmonica, Bodhran en Tin Whistle.

Bijna alle shanty liederen uit ons repertoire worden beschreven in de boeken van Stan Hugill en W.M. Doerflinger, met andere woorden zo dicht mogelijk bij de mast.

Graag willen wij jullie mee laten zeilen op onze reizen. We gooien de trossen los, zetten de zeilen bij en kiezen uit ruime sop, zodat je in alle rust kunt luisteren naar de specifieke sound van “The Forebitter Men”.

Wij hopen dat je een indruk hebt gekregen van wie “The Forebitter Men” is. Wij vertoeven graag in een “klein café aan de haven” maar wij zingen er dus niet over!

De bemanning op de zeilschepen in de 19e eeuw was vaak een zootje ongeregeld , die meestal onder barre omstandigheden hun werkzaamheden moesten uitvoeren, dit onder aanvoering van de shanty-man, die het ritme en het tempo van de werkzaamheden aangaf.

Denk aan het hijsen van de zeilen, het werken aan de kaapstander, het pompen etc. De Forebitters (verhalende liederen vol weemoed en verlangen) , maar ook de Seasongs én de diverse Folk-liederen werden meestal vol overgave in de spaarsame vrije tijd aan dek  bij de forebitters, (de bolders van het schip) gezongen.

[button link=”https://vijverparkfestivalleeuwarden.nl/programma/muziek-2017/” type=”big”] Terug naar Muziekprogramma[/button]

 

[/et_pb_team_member][et_pb_text admin_label=”Tijd en podium” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Tijd: 13.45 – 14.10 u
Podium: 2

[/et_pb_text][et_pb_cta admin_label=”Website” button_url=”https://www.theforebittermen.nl/” button_text=”Ga naar de website” use_background_color=”off” background_color=”#0039c9″ background_layout=”light” text_orientation=”left” url_new_window=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_button=”off” button_letter_spacing=”0″ button_use_icon=”default” button_icon_placement=”right” button_on_hover=”on” button_letter_spacing_hover=”0″] [/et_pb_cta][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]